Sport fysiotherapie bevordert het herstel

fysiotherapieSport is voor veel mensen in Nederland een grote hobby. Of het nu gaat om het uitoefenen van een potje voetbal, tennis, hockey, handbal, basketbal of volleybal. Helaas zijn er ook een aantal nare bijzaken die om de hoek komen kijken als het gaat om sporten. Zo kan je blessures oplopen, lichte of zware blessures. Gelukkig is daar, in de vorm van sport fysiotherapie, weer een oplossing voor. In veel gevallen bevordert deze sport fysiotherapie het herstel.

Wat is sport fysiotherapie?

Van fysiotherapie heeft u ongetwijfeld wel eens gehoord. Mensen die kampen met klachten aan bijvoorbeeld de rug of knieën kunnen een afspraak maken bij een zogenoemde fysiotherapeut. Zo’n therapeut is opgeleid op een hoge school en weet (bijna) alles over het menselijk lichaam. In het bijzonder dus over de spieren en gewrichten van het menselijk lichaam. Maar er is dus ook sport fysiotherapie. Dit is therapie die er vooral op gericht is om zo snel mogelijk terug te keren na een zware of minder zware blessure. Een voorbeeld: stel dat u tijdens een potje voetbal geblesseerd raakt aan uw enkel. Van een dokter krijgt u waarschijnlijk het advies om een tijdje rust te houden, maar u wilt waarschijnlijk zo snel mogelijk weer op het veld staan. In zo’n geval komt een therapeut die gespecialiseerd is in sport fysiotherapie in beeld.

Bevordert sport fysiotherapie het herstel?

Een logische vraag is of sport fysiotherapie het herstel van een blessure daadwerkelijk bevordert. Dat is natuurlijk moeilijk vergelijken, want je kunt maar één keer herstellen van een blessure. In de meeste gevallen bevordert het het herstel, heeft onderzoek uitgewezen. Uiteraard zijn er ook situaties waarin de gang naar een fysiotherapeut op het gebied van sport niet per se noodzakelijk is. Dat kan bij een zware blessure, waarbij het de eerste maanden geen zin heeft om naar een therapeut te gaan. Je kunt als voorbeeld denken aan een gebroken been of knieschijf. In beide gevallen is het eerst zaak dat het bot goed heelt. Vervolgens is de gang naar de therapeut alsnog een logische.